Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Σινέ 23 - Κινηματογραφικές προβολές στο 23ο Δημοτικό

Το Σινέ 23 σας καλοσωρίζει στον χώρο που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωσή σας για το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών που υλοποιείται στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Σχετικά με το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών του 23ου Δημοτικού Σχολείου ξεκίνησε μετά από πρόταση της εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας κας Μάρης Βρεττοπούλου στον διευθυντή του σχολείου κ. Νίκο Κοσμάνο να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική λέσχη στο χώρο του σχολείου. Με τη συνεργασία της κας Χριστίνας Μπασδραβάλα, δασκάλας της Ε1 τάξης, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών των τάξεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν - και αυτομάτως αποτελούν μέλη της κινηματογραφικής λέσχης - όλοι οι μαθητές των Δ', Ε' και Στ' τάξεων του σχολείου. Οι προβολές πραγματοποιούνται εντός του σχολικού προγράμματος στις ώρες της ευέλικτης ζώνης της κάθε τάξης. Η επιλογή των ταινιών γίνεται από τις υπεύθυνες του προγράμματος κυρίες Βρεττοπούλου Μάρη και Μπασδραβάλα Χριστίνα, μετά από προσεκτική μελέτη και ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών. Υλοποιείται ανάλυση τις κάθε ταινίας και δημιουργείται φύλλο εργασίας το οποίο διανέμεται στους μαθητές μετά το τέλος της προβολής, οπότε και ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές. Η ανάλυση της κάθε ταινίας επεκτείνεται και σε ώρες μαθήματος, ανάλογα με το θέμα της και την εκπαιδευτική προσέγγιση που μπορεί να γίνει από τους εκπαιδευτικούς.
Στόχοι του προγράμματος
Οι ανάγκες των μαθητών αλλάζουν. Διαμορφώνονται ανάλογα με την εποχή και τις απαιτήσεις της. Δυστυχώς, η συγκυρία για τη χώρα μας δεν είναι καλή. Αντιθέτως, οι συνθήκες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στην κοινωνία αλλά και στην εκπαίδευση μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Κι αυτό που ενδιαφέρει εμάς -εδώ στο 23ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας- είναι να κρατήσουμε αναμένη τη φλόγα. Τη φλόγα στα μάτια των μαθητών μας αλλά και στα δικά μας.
Μέσα από το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών, ο στόχος είναι να συντηρήσουμε τον πολιτισμό που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον κινηματογράφο. Η ιστορία του κινηματογράφου, τα είδη αλλά και ο τρόπος παραγωγής ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αποκτά άλλη διάσταση και δίνει στους μαθητές πολλές δημιουργικές δυνατότητες. Ο στόχος του προγράμματος είναι μέσα από όλη αυτή την διαδικασία και μέσα από την εμπλοκή των μαθητών στην παρακολούθηση αλλά και την ανάλυση της κάθε επιλεγμένης ταινίας,να μπορέσουν να αποκτήσουν κριτική σκέψη απέναντι σε όλα τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που κατακλύζουν την καθημερινότητά τους. Η συνειδητοποίηση ότι οι μαθητές θα πάψουν να είναι παθητικοί δέκτες όσων βλέπουν και ακούνε αλλά θα μάθουν να συζητούν, να αναλύουν και να κρίνουν είναι το κίνητρο για την ενεργή χρήση και εμπλοκή του κινηματογράφου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκτός όλων των παραπάνω, είναι βέβαιο πως οι κινηματογραφικές προβολές που εντάσσονται στο σχολικό πρόγραμμα αποτελούν πηγή χαράς και ευχαρίστησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε μέσα σ' αυτή τη δύσκολή συγκυρία.
Με αυτή τη λογική, ξεκινήσαμε ήδη τις προβολές και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά! Οι μαθητές μας ανυπομονούν για την επόμενη προβολή και οι συζητήσεις που γίνονται μετά από κάθε ταινία είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσες. Τα παιδιά έχουν πολλά να πουν και πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία.

10 σχόλια:

  1. Θανάσης Π, εκπαιδευτικός18 Μαρτίου 2012 στις 7:13 μ.μ.

    Δίπλα στην Ελλάδα του εγωκεντρισμού και της ασυνειδησίας, δίπλα στην Ελλάδα των ασύδοτων αρπακολατζήδων και του μίζερου πλήθους ζει μια άλλη, καλή Ελλάδα. Η Ελλάδα της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, της αφοσίωσης, της εγρήγορσης και της μάχης. Τέτοια μου φαίνεται η προσπάθειά σας, συν-τρόφισσες, που πάει πέρα από την καθημερινότητα, την κατήφεια και την αγυρτεία. Χαρά στα παιδιά σας που έχουν τέτοιες εκπαιδευτικούς, χαρά στην πόλη που γεύεται τέτοιες άοκνες προσπάθειες! Μπράβο σας και πάλι μπράβο, και μην περιμένετε κάποια ανταπόδοση. Ας σας αρκούν "τα ανεκτίμητα εύγε" και οι χαρωπές ματιές των μαθητών σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια! Είναι αρκετά,μαζί με τα χαμόγελα των μαθητών μας,για να μας κάνουν να θέλουμε και να μπορούμε!

      Διαγραφή
  2. καλή επιτυχία κορίτσια!
    Σας προτείνω την Ινδική Taare Zameen Par "Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό”
    Καρύδης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ!Ήδη έριξα μια ματιά για την ταινία,η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα τη δούμε για να κάνουμε και τη σχετική ανάλυση για τους μαθητές μας!Ευπρόσδεκτες και άλλες καλές προτάσεις!Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε δίκτυα σχολείων, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.Να επεκτείνουμε αυτό το είδος εκπαίδευσης σε όσο πιο πολλά σχολεία γίνεται.Η ανταπόκριση των παιδιών, πάντως, είναι συγκινητική και τέτοια σχόλια μας ενθαρρύνουν.Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιδέα της προβολής ταίνιών μέσα στο σχολείο είναι εξαιρετική!! Μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και ελπιζω το πρόγραμμα να προωθηθεί και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Θυμάμαι οτι από πολύ μικρός είχα χαθεί -μέσω μιας βιντεοκασέτας-στη μαγεία της εικόνας του ντοκυμαντέρ:ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ.Απλά υπέροχο!

    Βασίλης Λέτσικας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλη,σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.Ελπίζουμε και η τελευταία ταινία που θα προβάλουμε για φέτος (κρίμα που δεν θα είμαστε παρεούλα και του χρόνου...)να σας ευχαριστήσει.Νεότερα προσεχώς...Ένα είναι βέβαιο:ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προωθήσουμε και στη δευτεροβάθμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ταινια στο σχολειο ειναι πολυ ωραια ιδεα μου αρεσει παρα πολυ!
    Φωτεινη Παπαλεξανδρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιδέα για τον κηνηματογράφο στο σχολείο μας μου άρεσε πάρα πολύ και επίσης είναι πολύ ευχάριστη σε όλους τους μαθητές του σχολείου και όλες οι ταινείς είναι πολύ ωραίες!!! :) Εύη Οικονομίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το προγραμμα που υλοποιησαμε φετος μας εμαθε και ορισμενα πραγματα για τη ζωη μας και την κοινωνια γυρω μας μεσω του κινηματογραφου.Ευχαριστουμε πολυ κ.Μαρη και κ.Χριστινα! Βαλεριος Χασιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φέτος θα έχουμε στο σχολείο μας πρόγραμα κινηματογράφου!! Αν λειτουργήσει και φέτος έχω κάτι ταινίες να σας προτίνω!! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή